Noise of Sweden

Elgitarr eller akustisk?

Funderar du på att köpa din första gitarr och vet inte om du ska välja en elgitarr eller en akustisk? Eller är du en erfaren gitarrist som undrar varför en del väljer den ena sorten framför den andra? Här har jag kollat lite närmare på fördelar och nackdelar med båda typerna - för båda är bra, men har sina baksidor!

Elgitarrens fördelar & nackdelar

En elgitarr är enklare att spela på än en akustisk. Det krävs inte lika hårt tryck på strängarna för att få ett rent ljud. Däremot är strängarna i regel gjorda av tunn ståltråd vilket i sin tur kan skära sönder fingrarna vilket då är en nackdel. En annan nackdel är att elgitarren måste ha en fungerande elförsörjning för att låta som bäst och ibland betyder det att man får ringa en elektriker i Ängelholm om man bor i Skåne och strömmen har gått när man ska spela. 

Fördelar & nackdelar med akustisk gitarr

Som nämnt är det svårare att få rena toner då man måste trycka hårdare på strängarna. Detta är dock ett problem för nybörjare och man får snart "gitarrfingrar" som både har valkar på fingerspetsarna och som går att böja åt alla håll! 

En stor fördel med akustisk gitarr är att man kan spela direkt. Bara att plocka upp och köra. Inga sladdar behövs. Man kan också ha den med sig på ett annat sätt. När man campar, på festen eller när någon har kalas. Så är du nybörjare - välj den akustiska först. Köp sedan en elgitarr när du vill kunna använda alla dess finesser. 

23 Feb 2022