Noise of Sweden

Vackert med rosor

Rosor är vackra blommor och dessa går att ha dels ute i trädgården, dels i vas inne, dels finns det så kallade evighetsrosor från Blossomia. Du kan se de sistnämnda på www.blossomia.se. Dessa evighetsrosor är de enklaste att sköta.

När det gäller rosor i vas så är de inte heller så svåra att sköta om. Det som kräver mycket omskötsel, det är rosor ute.

Sköta om rosorna i trädgården

När det gäller rosor ute så finns det marktäckande, buskformiga och klättrande sorter, gammeldags med doft och charm eller moderna som blommar hela sommaren. En del av dem är mycket ömtåliga, andra mycket tåliga.

Det är viktigt att dina rosor planteras vid ett läge med mycket sol samt att det ska vara skydd mot hårda vindar. Jorden i sig måste vara närings- och mullrik och något lerhaltig.

Du kan behöva vintertäcka dem under de kalla månaderna.

Sköta om ros i vas

Du ska när du tar hem dina rosor ge dem en ny snittyta. Det diagonalt. Sedan ska du placera dem i en ren vas med kallt vatten. Låt gärna förpackningen sitta kvar ett tag när du ställer ner dem. Se även till att hela tiden ta bort blad som hamnar under vattenlinjen.

Sköta om evighetsrosor

Dessa är superenkla att sköta om. Undvik att ha dem i direkt solljus samt undvik även värme och fukt. Du ska inte vattna evighetsrosorna. Rosorna har genomgått en konserverings process för att hålla över ett år.

15 Feb 2023